u follow ME.. i follow u ^_*

meletopp klee KLIK iklan bwahh nie...

Tuesday, August 9, 2011

kurma di bulan Ramadhan

Salam readers..... 
amacam full lagi ke puasa... tak silap aku hari nie dah masuk hari ke 10 rasanya.
okay seperti biasa la kalau di bulan Ramadha nie mesti berbuka sahaja mesti ada kurmakan.
nie aku nak share dekat korang jenis kurma yang popularlah .

....


Kurma Nabi :Hanya tumbuh di tanah Madinah (Saudi Arabia) dan inilah kurma pavorit Nabi
Muhammad SAW, warna hitam, tekstur lembut, tidak manis dan cita rasanya
hampir mirip kismis.

Kurma Sekki :Ada dua warna, atas kekuning-kuningan sedang bawah kecoklatan, bagian yang
kuning lebih keras, yang cokelat lebih empuk serta kenyal, rasanya
manis sedang.

Kurma Barhi :Warna coklat cerah, manis sedang, tekstur lembut seperti durian, ada sedikit rasa caramel

Kurma Kholas :Warna cokelat terang keemasan mirip kurma barhi, hanya saja ada citarasa
coffee caramel, tekstur empuk rasa manis sedang.

Kurma Khidri :Warna maron gelap lebih kering, kenyal, tidak terlalu manis paling banyak
diproduksi, biasa digunakan bahan dasar olahan kurma, mulai dari kurma
isi almond, orange, hingga campuran cokelat.

Kurma Mactoumi :Warna sedikit hitam kemerahan , permukaan agak keriput, kenyal, rasa manis,

Kurma Sokari :Tekstur kenyal lembut tapi ada juga jenis yang keras, paling disukai di Arab Saudi, sedikit kering dan manis.

Kurma Silaj :Warna cokelat kemerahan bentuk lonjong, tekstur lembut rasa manis sedang

Kurma Majol :Warna cokelat sangat manis lembut dan kenyal

Kurma Monief :Warna cokelat terang, tidak begitu besar, manis sedang dan tekstur lembut

tapi seriusly aku sendiri pun tak pernah dengar nama semua jenis kurma nie kan....yang aku selalu beli sunsweet tue saja kan....

No comments:

Post a Comment