u follow ME.. i follow u ^_*

meletopp klee KLIK iklan bwahh nie...

Wednesday, August 17, 2011

octove laman sosial baru

Salam readers....

lama pula rasa tak update blog nie...


okay kali nie aku nak share dengan korang mengenai satu laman sosial baru... 

keahlian untuk Malaysia baru 4000 orang.. so, ia masih baru lagikan..
sebelum tue korang tengok dulu bentuknya macam mana dekat bawah nie...

okay nie aku story sikit pasal octove nie ye...
dia macam Facebook juga lah... 
tapi apa yang best octove nie ialah firstly, ia boleh kumpul point that mean apa sahaja kita buat seperti create group ke or add friend kita akan dapat point.
second, points tue boleh tukar dengan barang yang ditawarkan seperti tiket wayang dan macam-macam lah lagi...
dan jugak kita akan dapat ranking berapa dan akan tahu kita level apa

siapa berminat sign up la yek dekat Sini...
dan jangan lupe ADD aku sekali  okay..hihihih...

Saturday, August 13, 2011

pesawat tempur yang canggih.

Salam readers...
amacam puasa hari ini..?
okay kali ini kau nak share mengenai jenis-jenis pesawat canggih yang di miliki oleh beberapa buah negara, tapi Malaysia tak termasuk lagilah... emmm belum mampu lah katakan... hihihihi
okay korang scroll kebawah untuk tengok keunikkan pesawat-pesawat diorang.


Mitsubishi Japan F-2 (Jepang)

18 Super Hornet (Amerika)

Dessault Rafle (Francis)

SU 30 (Rusia)

Jas 39 Gripen (Swedia)

Chengdu J-10 (China)

F-22 Raptor (Amerika)

Su 34 (Rusia)

Eurofighter Typhoon (Britania Raya)

amacam canggih tak pesawat diorang.. tapi sorry to say .. Malaysia memang belum mampu lagi untuk beli pesawat macam ini... maybe sebab kita masih aman...

Tuesday, August 9, 2011

kurma di bulan Ramadhan

Salam readers..... 
amacam full lagi ke puasa... tak silap aku hari nie dah masuk hari ke 10 rasanya.
okay seperti biasa la kalau di bulan Ramadha nie mesti berbuka sahaja mesti ada kurmakan.
nie aku nak share dekat korang jenis kurma yang popularlah .

....


Kurma Nabi :Hanya tumbuh di tanah Madinah (Saudi Arabia) dan inilah kurma pavorit Nabi
Muhammad SAW, warna hitam, tekstur lembut, tidak manis dan cita rasanya
hampir mirip kismis.

Kurma Sekki :Ada dua warna, atas kekuning-kuningan sedang bawah kecoklatan, bagian yang
kuning lebih keras, yang cokelat lebih empuk serta kenyal, rasanya
manis sedang.

Kurma Barhi :Warna coklat cerah, manis sedang, tekstur lembut seperti durian, ada sedikit rasa caramel

Kurma Kholas :Warna cokelat terang keemasan mirip kurma barhi, hanya saja ada citarasa
coffee caramel, tekstur empuk rasa manis sedang.

Kurma Khidri :Warna maron gelap lebih kering, kenyal, tidak terlalu manis paling banyak
diproduksi, biasa digunakan bahan dasar olahan kurma, mulai dari kurma
isi almond, orange, hingga campuran cokelat.

Kurma Mactoumi :Warna sedikit hitam kemerahan , permukaan agak keriput, kenyal, rasa manis,

Kurma Sokari :Tekstur kenyal lembut tapi ada juga jenis yang keras, paling disukai di Arab Saudi, sedikit kering dan manis.

Kurma Silaj :Warna cokelat kemerahan bentuk lonjong, tekstur lembut rasa manis sedang

Kurma Majol :Warna cokelat sangat manis lembut dan kenyal

Kurma Monief :Warna cokelat terang, tidak begitu besar, manis sedang dan tekstur lembut

tapi seriusly aku sendiri pun tak pernah dengar nama semua jenis kurma nie kan....yang aku selalu beli sunsweet tue saja kan....

mercun Oh! mercun

Salam readers.....
sementara lagi bebrapa jam nak berbuka nie.. terfikir lah pula nak create entri pasal mercun.....
kalau tanya budak-budak siapa tak suka mercun, kan?
korang tahu tak mercun sejenis perkakas letupan kecil yang direka terutamanya untuk menghasilkan bunyi bising yang amat kuat, terutamanya dalam bentuk dentuman kuat; apa-apa kesan visual turut bersampingan dengan tujuan ini. 
Mercun mempunyai sumbu dan dibalut dengan longsongan kertas yang sangat tebal agar dapat menampung letupan besar.
 selain itu, korang tahu tak mercun nie berasal dari negara China
walaupon dah berbuih mulut mak cakap JANGAN main mercun tapi tetap nak main kan.....
yess..... tapi terima lah padahnya kalau nasib kurang baik yek..... contah dekat bawah nie



amacam korang ada berasa berani lagi nak main takk.... kalau nak main juga, aku suggest dekat korang main mercun pop-pop tue aje yek..hahahahah.....


sebarang info yang lebih pasal kes mercun nie korang klik dekat sini dan sini juga.......

Monday, August 8, 2011

PATI sesaja!

Selamat malam readers......
macam mana buka pusa tadi.... 
aku nak share sikit pasal Pendatang Asing Tanpa Izin dekat malaysia nie atau nama singkatannya PATI..... (jgn salah anggap bukan pati untuk buat air tue yek)
korang tahu tak dekat Malaysia pendatang asing ramai dari kita jangkakan ada dekat Malaysia nie....

530,625 atau anggaran 1/2 juta... wauuuu banyak gila... itu baru yang berdaftar , belum kira yang tak daftar lagi... yang di celah ceruk-ceruk hutan yang keluar tue..... kira-kira mahu hampir 1JUTA....

manalah tak ramai pekerja asing merampas kerja yang sepatutnya dilakukan oleh orang kita.....


kalau korang nak tahu lagi pasal PATI nie korang boleh klik dekat sini .....

Sunday, August 7, 2011

Kura-kura gergasi

Salam Ramadhan... 
kalau dikira dah 9 hari kita puasa.... 
tapi penuh ke...hahahah
okay kali nie aku nak share cerita pasal kura-kura gergasi dalam kata yang lain Kura-kura Gergasi atau nama saintifiknya Orlitia borneensis ialah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia.
dekat bawah nie video bagi siapa yang tak pernah tengok kura-kura gergasi.