u follow ME.. i follow u ^_*

meletopp klee KLIK iklan bwahh nie...

Wednesday, October 12, 2011

Art Clokey ?

Selamat malam readers,
malam nie aku cerita sikit mengenai Art Clokey.  ok2... mesti korang tak kenal siapakan mamat nie...
kalau korang perasan bila korang pergi Google mesti akan keluar logo Google macam dekat bawah ini
Google Doodle - Art Clokely's 90th Birthday (Pic:Google)
okay ini aku terangkan sikit apa yang aku tahu pasal mamat nie(selepas puas selongkar google jugak)

  • beliau dilahirkan di Arthur Charles Farrington pada October 12, 1921 Detroit, Michigan.
  • beliau dijadikan sebagai anak angkat sewaktu berumur 9 thn , itu pun after family dia divorce
  • waktu beliau berumur 12 tahun dia jadikan pula anak angkat kepada classical composer and organist Joseph W Clokey, and dia pun mula belajar melukis and dia dimasukkan ke sekolah untuk jadikan dia sebagai film-making
  • Coley telah membuat patung tanah liat yang popular iaitu Gumby, pada 1955
  •  Animasi pendek,yang menunjukkan bentuk tanah liat berwarna bergerak dan berubah bentuk kepadamuzik jazz, dalam penghormatan kepada Walt Disney, Fantasia
okay itu sahaja yang dapat aku share dengan korang... 
so kalau nak tahu lebih klik SINI

No comments:

Post a Comment