u follow ME.. i follow u ^_*

meletopp klee KLIK iklan bwahh nie...

Tuesday, October 4, 2011

biar JELAS !!

Salam readers.... ayoo yooy yyyooooo..... 
lama sudah  aku tak post apa-apa entri baru kan... biasalah mood nak mengarut tak ada lagi.. tapi selepas beberapa hari ini... teringin nak mengarut semula.....
dengan address yang BARU so, pada sesiapa yang buka masih buka address http://akubukankamu2011.blogspot.com memang korang tak akan jumpa .....
so, sebagai  permulaaan aku buat "come back" nie aku nak cerita sikit mengenai OKU
okay apa yang korang tahu pasal OKU. korang tahu tak yang OKU sudah di ubah maksudnya 
BUKAN lagi Orang Kurang Upaya..
ini kerana, ,masih ada beberapa surat khabar yang masih menggunakan perkataan  orang kurang upaya.
sepatutnya surat khabar perlulah lebih peka terhadap hal-hal macam ini kan?

 mesti korang nak tahu apa nama baru untuk OKU iaitu Orang Kelainan Upaya.
mungkin tidak baru.. tapi masih ada beberapa orang yang belum biasa dengan nama baru ini.

aku nak share apa yang aku faham pasal OKU ....


Terdapat enam kategori orang kelainan upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:

  • Kelainan Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu.
  • Kelainan Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta.
  • Kelainan Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya.
  • Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki)
  • Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.



No comments:

Post a Comment